Nyheder

Arkiv.dk

Så kom det, vi har arbejdet på længe endelig ”i luften” den 20. februar 2015. Det er arkiv.dk, hvor man på Internettet, kan søge på gamle billeder og arkivalier for hele landet. I Arkiv.dk søger du i materiale, der opbevares i mere end 500 danske arkiver. En del materiale er blevet digitaliseret, men der er lang vej endnu. På Solbjerg Egnsarkiv er vi stort set færdige med at lægge Tulstrup Sogns billeder ind, og er nu godt i gang med at lægge Hvilsted Sogn ind. Så mangler vi Astrup og Tiset sogn.

Trækker du billeder hjem fra arkiv.dk, vil der være et lille vandmærke, men vil du have en kopi af originalbilledet, kan det erhverves for et mindre beløb på det Egnsarkiv, hvor det ligger. Det er en god idé at sende en mail til arkivet på forhånd – der er et link på hjemmesiden for Solbjerg Egnsarkiv på www.lokalhistorieiaarhus.dk/solbjerg -. Så kan vi have materialet klar til dig, når du kommer.

Årets Hæfte

Årets Hæfte 2019 er skrevet af Karen Larsen, Lis Hauerslev og Jytte Kristensen og fortæller om om Fuglbjerggård, som oprindelig lå i Gammel Solbjerg, men som blev udflyttet til Solbjerg Hedevej 51. Gården er nu revet ned, og der er ved at blive bygget en ny integreret institution på grunden. Hæftet vil blive udleveret til medlemmerne ved kontingentindbetalingen. (50 kr. pr. enkeltperson og 80 kr. for en familie).
Ikke-medlemmer kan købe hæftet for 25 kr.

Medarbejdere søges

Arkivet mangler personer til at arbejde et par timer om ugen. Jobbet kan sagtens være midlertidigt. Er det noget for dig, så henvend dig til arkivet. Det må gerne være folk med kendskab til edb til “husbehov”, men der er også brug for personer til andre opgaver.

Et eldorado af danske film.

”Hvornår var det nu det var?” Spørgsmålet får ny betydning, hvis man går ind på hjemmesiden www.danmarkpåfilm.dk Her kan man nemlig gå ind og se film, der dokumenterer hverdagslivet landet over fra 1899 til 1955. Både film med og uden lyd.

Filmene stammer fra Det Danske Filminstituts filmarkiv, hvor man er i fuld gang med at digitalisere de tusindvis af dokumentarfilm, der er samlet siden 1941. Foreløbig er 680 film gjort tilgængelige. Af dem er der lavet 1350 klip, som varer mellem ét og fem minutter.

På forsiden er der en oversigt med temaer, tidslinjer og et danmarkskort, hvor man kan finde film fra det sted, man bor. I bunden af forsiden er der en alfabetisk liste med emneord med alt, hvad der findes på hjemmesiden.

Nordisk film, Politikens filmjournaler og kongelig hoffotograf Peter Elfelt er storleverandører af film, men også private har bidraget til samlingen. Se f.eks. en film om traktortræk ved Malling i 1952.

Så gå på jagt i fortiden og del oplevelserne med venner og familie. God fornøjelse!

Arkivleder

I flere år har arkivet været uden officiel leder. Men fra d.1.august 2017 har Lis Hauerslev nu kontrakt på, at hun er arkivleder med de pligter og det yderst beskedne honorar, der følger med. Det giver mere orden i geledderne og klarhed både indadtil og udadtil. Og Lis har allerede vist, at hun er god og kompetent til at styre sine tropper.

Udstilling på arkivet

Arkivets udstilling er for øjeblikket 3 plancher fra Fuglbjerggård.

Gravsten i de fire sogne i Solbjerg

I disse år gennemfotograferes de fleste kirkegårdes gravsten i Danmark. Billederne lægges på nettet, så slægtsforskere og andre interesserede nu også har denne mulighed for at finde oplysninger frem om deres familie. Det sted, man kan finde de fleste, har adressen www.findengrav.dk, hvor man kan taste den pågældende kirkegård ind, hvorefter man vælger et navn ud fra en alfabetisk liste. Men det er ikke alle, man kan finde ad den vej. I Solbjergområdet drejer det sig om kirkegårdene i Astrup, Hvilsted og Tulstrup. Søger man et gravsted på Tiset kirkegård, skal man til hjemmesiden: DIS-gravsten: www.gravsten.dis-danmark.dk , hvor man skal indtaste oplysninger i en formular for at finde personen og derefter klikke på navnet for at komme frem til gravstenen. Alle disse kirkegårde er blevet fotograferet i løbet af 2015 og 2016. Der kan også linkes fra arkivets hjemmeside under links.     https://egnsarkivetsolbjerg.dk/links/

Slægtsforskning (Arkiv.dk)

Dyrker du slægtsforskning eller arbejder en del med det, kunne du måske være os behjælpelig med at indskrive billeder i www.arkiv.dk . Det er sådan, at vi indscanner hele vores billedarkiv og herefter putter det på internettet. Inden da kontrollerer vi lige de oplysninger, vi har på personer og steder, sådan at vi er sikre på, at det er de rigtige oplysninger, der kommer ud på nettet. Der er også mange andre funktioner, som vi gerne vil have hjælp til.

Har du nu god tid her på de lange vinteraftener, så skulle du at gå ind på www.arkiv.dk og skrive ”Solbjerg” i ”søgefeltet”. Frem kommer for øjeblikket 3.402 resultater.
På resultatsiden, der er kommet frem. Klik på “Udvidet søgning” under logobilledet. I venstre side ved ”Arkiv” skriv ”sol” og klik på Solbjerg og Omegns….

Nu er du klar til at søge specifikt på ting, der interessere dig f.eks. Tulstrup, Niels Peters Kro, en bestemt person e.l. Det er ikke sikkert, at det giver resultat endnu, idet vi mangler at lægge ca. 4000-6000 billeder ind og endnu flere arkivalier.

På arkivets vegne
Jørgen Christensen.